Linne är ett mjukt och skönt material som lämpar sig för både kläder och annat – så som gardiner, dukar och andra inredningstextilier. Vad gäller just kläder finns alltifrån linnebyxor, – till klänningar att hitta – varav det förstnämnda finns mer att läsa om här. Byxor i linne finns i många olika modeller och från olika märken och har många bra egenskaper.

Linnebyxor i olika modeller och färger

Linnebyxor finns i olika modeller och finns att hitta både i fysiska butiker på i butiker på nätet. Letar man efter en specifik modell kan det vara enklare att hitta det man söker just på nätet, eftersom utbudet i fysiska butiker ofta är begränsat och det är långt ifrån alla klädbutiker som säljer linnebyxor och andra plagg tillverkade av materialet.

Linne är ett material som kan färgas och därav kan man hitta till exempel linnebyxor i flera olika färger – även om ofta går åt det naturliga hållet. Några färger som är vanliga på både plagg och andra produkter är:

  • Klassisk linnefärg – går åt det beigea hållet
  • Svart
  • Brun
  • Olika nyanser av grått
  • Mörkblå

Vad gäller modeller på linnebyxor hittar man ofta löst sittande modeller – med något utsvängda ben i varierande längder. Dom flesta passar lika bra till vardags som till fest och kan kläs upp och ned med andra plagg och assessorer beroende på tillfälle.

Mer om materialet linne

Linne är ett naturligt material – gjort av lin. Skillnaden på lin och linne är alltså att lin är själva plantan som materialet utvinns ifrån och tyget är det som kallas för linne. Processen att framställa linne är inte helt okomplicerad – först behöver linplantan skördas, sedan rötas och torkas för att man ska funna frilägga linfibrerna. För detta moment finns flera olika metoder och därefter kan linfibern spinnas till garn – av vilket man sedan kan väva linnetyg.

Materialet är mjuk, luftigt och behagligt och kan som sagt användas till alltifrån gardiner till byxor.

Skötselråd

För att ha hand om ett par linnebyxor, eller andra produkter tillverkade av materialet, finns speciella skötselråd. Det är till exempel bra att blötlägga linne innan tvätt, eftersom fibrerna behöver riktigt med vatten. Man kan med fördel tvätta på låg temperatur och centrifugering och sedan låta plagget plantorka. Linne bör inte torktumlas då det förstör fibrerna.