Mountainbike – perfekt för terrängcykling

Är du på väg att ta ditt första steg in i skogscyklingsvärlden? Vad roligt! I den här artikeln kommer vi att ge dig en del råd inför ditt köp av mountainbike. En mountainbike ser lite annorlunda ut jämfört med en vanlig cykel. Den har en tjock ram och däck som nästan påminner om en traktor så att du ska få bättre fäste på underlaget. Det man kanske inte tänker på är att en mountainbike kräver ganska mycket underhåll och service, särskilt om du använder den mycket i tuffa terränger. När du investerar i en mountainbike så måste du också vara beredd på att lägga en hel del tid på att underhålla och reparera din cykel.

Köpa i Sverige eller från utlandet?

Man brukar avråda från att köpa billiga importerade mountainbikes, det kan många gånger bli dyrare i långa loppet. Skulle något strula med cykeln så är det så mycket enklare att ta kontakt med cykelbutiken om du har köpt cykeln i Sverige jämfört med om du har köpt cykeln utomlands. Du bör lägga minst 7000 kronor på din mountainbike, visserligen finns det billigare varianter men de fungerar oftast inte lika bra. Vill du komma ner lite i pris så kan du fundera på att köpa en begagnad cykel.

Vilken hjälm är bäst?

När du köper en hjälm till din mountainbike så brukar storleken finnas angiven både i hjälmen eller på kartongen. Eftersom man ofta cyklar lite längre sträckor med en mountainbike så bör du köpa en hjälm med god ventilation så att du inte svettas för mycket. Helst ska det vara ventilationshål på bägge sidorna och i nacken så att luftgenomströmningen blir optimal eller luftkanaler invändigt. Om du sitter starkt framåtlutad när du cyklar på din mountainbike så ska du inte köpa en hjälm som är för tung. Det kan också vara bra att köpa en hjälm med skärm som skyddar dig mot lågt hängande grenar när du cyklar i skogen. Skärmen skyddar dig också mot stark sol.

Vilket märke är bäst?

Det finns fler och fler cykeltillverkare som tillverkar mountainbikes. Du bör absolut satsa på en cykel av någon av de större tillverkarna, till exempel Scott, Kona, Trek eller Gary Fisher. De är alla etablerade inom branschen och kända för sin höga kvalitet och solida cyklar. När man köper en mountainbike bör man inte handla från Biltema eller Coop, de brukar inte ha mountainbikes av bra kvalitet utan säljer oftast de billigaste modellerna som inte har så lång hållbarhet.