Hur mycket en smörgåstårta kostar beror självklart på dess storlek och innehåll. Men även var man köper den. Generellt är det dyrare att köpa på ett konditori än en stormarknad. Sett till priset är det även generellt billigare med en vegetarisk smörgåstårta än de med kött, fisk och fågel.
En av de större matvarukedjorna erbjuder smörgåstårta på beställning. Man kan antingen beställa online och få hemkört eller beställa och hämta i butik. Online går det att se priserna på de olika tårtorna samt vad de innehåller. Där visas även att vegetarisk smörgåstårta generellt är billigare än övriga.

Smörgåstårtor till bättre pris

Det är två smörgåstårtor som bägge har ett pris på 229kr för fyra portioner. Det ena är en vegetarisk smörgåstårta med ajvar, pesto samt färskost som fyllning. Som garnering finns både frukter, grönsaker och ost. Den andra tårtan med samma pris är med lax & tonfisk. Just fisk och skaldjur är klassiskt att använda både inom lager och som garnering på smörgåstårtor.

Dyrare smörgåstårta

Hos denna livsmedelskedja hittades nästa prisnivå på 239kr upp till 299 kr. Därmed 10 – 30 % dyrare än en vegetarisk smörgåstårta. I kronor är det inte stor skillnad per tårta men för de som tänkt köpa ett stort antal går det alltså att spara upp till 30 % genom att välja det billigare alternativet. Bland dessa hittas exempelvis Kalkon & Kyckling, Medelhavstema samt Skinka & Rostbiff.

Fina smörgåstårtor

Den dyraste smörgåstårtan kostar i detta fall 359 kr. Lite drygt 50 % mer än de billigaste. Det som drar upp priset är framförallt att det ingår en större mängd räkor och kallrökt lax. Lyxigare ingredienser som även drar upp priset.

Vegetariskt håller nere priset

Som visas i exemplet har vegetarisk smörgåstårta ofta ett lägre pris än övriga tårtor. Detta gäller inte enbart hos denna livsmedelsbutik utan även hos flera andra butiker. Orsaken sitter främst i att några dyrare råvaror inte används i samma utsträckning. Det ska ställas mot exempelvis kallrökt lax som har ett högt kilopris. Vill du beställa så billig smörgåstårta som möjligt (pris per portion) så titta på vegetariskt nästa gång. Det är både bättre för miljön, plånboken och hälsan.
Via denna sida finns utsökta smörgåstårtor från bageri.