Cykelkomponenter: växlarnas betydelse

Växelomfånget på racercyklar varierar kraftigt beroende på cykelns syfte. Växelomfånget är en kombination av antalet kedjeringar fram på cykeln och antalet tänder på dessa, samt antalet kugghjul i den bakre kassetten och antalet tänder på dessa. De flesta racercyklar har antingen en eller två kedjeringar, även om tre kedjeringar ofta används på nybörjarcyklar, fritidscyklar och touringcyklar. Även om två kedjeringar är normen har vissa racercyklar på senare tid följt den trend som råder inom mountainbikecykling, där man använder en enda kedjering. Syftet med att bara ha en kedjering är att minimera potentiella mekaniska problem och förenkla växlingen till den bakre kassetten.

Cyklar med två kedjeringar kan ofta delas in i tre kategorier: “vanlig”, “kompakt” eller “halvkompakt”. En vanlig uppsättning innebär att man har en stor kedjering med 53 tänder och en mindre kedjering med 39 tänder. Detta är vanligt förekommande bland professionella cyklister. En kompakt uppsättning kallas det när den stora kedjeringen har 50 tänder och den mindre 34 tänder. Den halvkompakta uppsättningen är ganska vanlig och ligger mellan de bägge tidigare nämnda uppsättningarna, med en större kedjering med 52 tänder och en mindre med 36 tänder. Cyklar med tre kedjeringar har ofta en stor med 50 tänder, en kedjering med 39 tänder och en mindre med 30 tänder.

Kedjeringarna och kassetten viktiga cykelkomponenter

Den främre kedjeringens uppsättning utgör grunden för det växelomfång som den bakre kassetten kompletterar. Kassetten består av ett antal kugghjul som kan förändras för att ge en högre eller lägre växel. Dagens kassetter har antingen 10 eller 11 kugghjul. Det vanligaste är att en kassett är 11-25 eller 11-28, vilket innebär att det minsta kugghjulet har 11 tänder och det största 25 respektive 28 tänder. Kugghjulen mellan dessa har ett varierande antal tänder som bidrar till att göra växlingen mjuk. Ju större skillnaden är mellan det största och det minsta kugghjulet i kassetten, desto mer behöver kedjan förflyttas och desto mindre konsekvent blir din hastighet på pedalerna mellan växlingar.

Genom att välja en cykel med mindre kedjeringar framtill och en kassett med större omfång baktill får du en större spridning på växlarna. En cykel med stora kedjeringar fram och mindre omfång i kassetten baktill ger ett mindre växelomfång och lämpar sig bättre för höga hastigheter.

Köp kvalitetssäkra cykeldelar till din cykel, de håller bättre och gör att hela upplevelsen på vägen blir både roligare och i många fall säkrare.