Barn på cykelturen

En cykelsits är perfekt om du vill ta med barnen på cykelturen. Kanske cykelutflykter på helgen, eller varför inte börja cykelpendla till skola, förskola och arbete? Med en cykelsits kan du byta ut de korta bilresorna mot cykelturer och spara både miljö och plånbok. 

Visst låter det härligt att kunna ta med dina små barn på cykelturen? Söker du en smidigare lösning än cykelvagnen så kan en cykelsits vara något för dig. Ungefär hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer och för dessa resor är cykeln ett utmärkt alternativ. När du cyklar skonar du både miljön och din plånbok, men för att ta med dig de minsta barnen på cykeln behöver du en cykelsits. Från det att barnet kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder, fram till det att barnet väger 22 kilo kan ni använda en cykelsits. Ibland kan det vara smidigt att använda en cykelsits trots att barnet lärt sig att cykla eftersom ni då kan ta er fram fortare och barnet är dessutom säkrare än om det skulle cykla själv på hårt trafikerade vägar. 

Vad ska man då tänka på när man införskaffar en cykelsits?

Jo, det finns ett par saker att ta hänsyn till. Säkerhet är såklart den viktigaste frågan. Skaderisken minskas genom att din cykelsits har tillräckligt högt rygg- och nackstöd så att barnets huvud får stöd. Övre delen av cykelsitsen ska vara formas så att det finnas tillräckligt plats för en cykelhjälm. Ryggstödet får gärna vara lutningsbart så att barnets huvud tippas bakåt om det sover under cykelturen. Sen kommer vi till fotstöden. Dessa ska vara konstruerade så att barnets fötter inte kan komma i kläm bland cykelns ekrar, det får gärna finnas fotremmar så att fötterna kan sättas fast. Din cykel bör gärna ha ekerskydd. Barnet spänns fast med hjälp av en trepunktssele. Denna ska vara konstruerad så att barnet inte själv kan öppna selen, men du kan öppna den enkelt. Det kan vara bra att sitsen har reflexer så att ni syns ordentligt i mörkret och gärna även ett fäste för en lampa. Cykelsitsen ska vara märkt med EN14344, en märkning som visar att cykelsitsen uppfyller kvalitets- och säkerhetskraven i Europa.